Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya vattendirektiv välkomnas

EU:s nya vattendirektiv som nu ska börja tillämpas i Sverige - och som bland annat innebär större samverkan - kommer att betyda mycket för alla som jobbar ideellt runt åar och vattendrag.

Det säger Bernt Moberg som är aktiv i Testeboliv - en förening som jobbar med att utveckla naturen och fisket runt Testeboån i Gävle.

Bernt Moberg i Testeboliv har jobbar ideellt med Testeboån i flera år. I och med EU:s nya vattendirketiv så kommer hans förening liksom alla andra som är aktiva runt åar och vattendrag i Sverige att få mer att säga till om. Till exempel jord- och skogsägare, boende, sportfiskare och naturorganisationer.

Fem länsstyrelser över hela landet - däribland länsstyrelsen i Gävleborg - är numera också vattenmyndigheter och ansvarar för att EU:s vattendirektiv följs - det långsiktiga målet är god vattenstatus i alla vattendrag 2015.

För att nå dit så måste man hjälpas åt och alla som på något sätt berörs ska få vara med i vad som ibland kallas vattenråd.

Här i Testeboån är ett av problemen det kraftverk som hindrar laxens vandring och Bernt Moberg tror att det nya samarbetet kommer att betyda mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".