Sandviken vill inte ha vargen på listan över hotade arter

Vargdebatten har tagit fart igen, inte minst efter att flera vargar kommit till Hälsingland.

På en del håll har den här diskussionen lett till politiska strider.

Till exempel i Sandviken där vänsterpartisten Karin Nilsson krävt att Vargen ska föras upp på listan över regionalt viktiga arter.

- Det handlar om att kommunstyrelsen inte vill sätta upp vargen på listan över hotade arter i länet, säger Karin Nilsson.

Det kommunstyrelsen i Sandviken skulle ta ställning till den här kvällen, det var en lista över regionalt viktiga arter som länsstyrelsen hade skickat ut på remiss.

Listan är lång och innehåller massor av djur- och växtarter som behöver särskild hänsyn, från bombmurkla till tjäder.

Länsstyrelsen skriver att vargen skulle ha en given plats på listan men att man gjort ett undantag för att slippa en debatt om rovdjur.

Och det är det som Karin Nilsson tycker är fel, vargen behöver skyddas den också tyckte hon och fick medhåll av miljöpartiet, kristdemokraterna och moderaterna. Men det satte socialdemokraterna och centerpartiet stopp för.

- Det är enkelt att skriva in ordet varg i ett dokument men det måste också finnas ett stöd för de politiska beslut som tas, säger Carl-Ewert Ohlsson, centern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista