Rådhusklocka spelar melodifestivallåtar

Gävle kommun satsar rejält inför Melodifestivalens deltävling den 24 februari på Läkerolarenan i Gävle. Och för att alla gävlebor ska bli medvetna om tävlingen så ska det nu spelas melodifestivalslåtar i stort sett överallt. På torget, på travbanan och nu det allra senaste - Klockspelet i Rådhustornet.

I dag tisdag var det premiär för melodifestivallåtar i rådhustornet i Gävle. Klockspelet öppnade upp med Give Me your Love klockan nio på morgonen - därefter en ny melodi var tredje timma. Det är Kulturskolans Ove Rosén som satt upp i rådhustornet och spelade idag. Han har ett elpiano kopplat till klockorna och på så sätt är det som att spela på ett vanligt piano.
 - Men man måste ta det lugnt med pauser och sånt, för annars flyter klangerna ihop i klockorna, säger han. Klockspelet räknas som ett av Sveriges största och innehåller hela 32 toner. Den största klockan väger upp emot 280 kg. 
Varje dag fram till och med den 25 februari kan klockorna höras men då utan Ove Rosén som har sett till att spelet går av sig själv.
 - Samtliga melodifestivalstjärnor som kommer hit till Gävle nästa vecka är välkomna upp hit, säger Ove i rådhustornet , som har storslagna planer på att spela låten Främling i klockspelet samtidigt som Carola Sörgard sjunger på rådhustorget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista