SR Gävleborg 30 år

SR Gävleborg fyller på onsdagen 30 år. Det ska firas med gamla välkända röster i radion och en fest för lyssnarna senare i vår.

Det har varit 30 händelserika år. Antalet konkurrenter till SR Gävleborg har ökat explosionsartat. Men trots nya radiostationer, fler TV-kanaler och internetsajter har radion klarat sig bra.

- Radio Gävleborg har stått sig väldigt bra i konkurrensen. Kanalen når nästan 40 procent av befolkningen varje dag, säger Magnus Anselm som jobbar för Sveriges Radio som publikanalytiker.

Men SR Gävleborg har fått en något mindre publik de senaste 10 åren. 1997 var det 39,6 procent av Gävleborgarna som lyssnade på SR Gävleborg en vanlig vardag. Det har minskat till 37,6 procent i den senaste mätningen.

Men SR Gävleborg är ändå den ohotat största radiokanalen i länet. Rix och Mix ligger långt efter.

30-årsdagen ska firas med en bit tårta - och gamla välkända radioröster i radion. Men den stora festen sparas till en förhoppningsvis solig vårdag.

-I maj kan jag utlova födelsedagsfest. Om vi lyckas kan vi spärra av gatan utanför Radio Gävleborgs lokaler, ha lite happening med radiosändningar och kaffebjudning till våra lyssnare, säger Radio Gävleborgs chef Leif Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista