Kritik mot melodifestivalens kungatema

Vänsterpartiet i Gävle, som är mot monarkin i Sverige, reagerar nu över att Gävle kommun har kungligheter som tema under nästa veckas melodifestivalsjippo.

Marita Engström, kommunalråd för vänsterpartiet i Gävle kommun, anser att temat Ett kungligt mottagande ger sken av att Gävle kommun hyllar monarkin.

Framförallt genom den maskeradfest som hålls till melodifestivalens ära i Gävle stadshus där bland annat personal kommer att kläs i kunglig dräkt.

Även riksdagspolitikern för vänsterpartiet, Ulla Andersson, har reagerat över det kungliga temat.

- Både vänsterpartiet och socialdemokraterna har ju inskrivet i sitt partiprogram att man ska verka för att avskaffa monarkin i Sverige, säger hon till SR Gävleborg.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Carina Blank tycker dock att jämförelsen är överdriven och ser fram emot att klä ut sig till drottning på festen i Gävle Stadshus nästa torsdag.

Gävle komun har satsat en halv miljon kronor av skattemedel till festivalveckan som börjar på måndag inför Melodifestivalens deltävling i Gävle den 24 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista