Patienterna betalar när Landstinget sparar

Distriktssköterskor ska inte längre ge insulinsprutor, ögondroppar eller lägga om sår om patienten själv kan utföra uppgifterna.

Det som kallas egenvård i hemmet föreslås bli ett kommunalt ansvar och läggas på hemtjänsten vilket i slutänden får betalas av patienten.

- Jag tycker det är fel. Många äldre klarar inte av att ta sprutor själva. Dessutom blir det en extra kostnad för pensionärer som har det dåligt ställt, säger Hans-Olov Jacobsson som är ordförande för diabetesföreningen i Söderhamn.

Det som kallas egenvård i hemmet föreslås bli ett kommunalt ansvar och läggas på hemtjänsten vilket i slutänden får betalas av patienten.

Men nyordningen som är tänkt gälla från första mars har inte nått ut till intresseorganisationerna säger Hans-Olov Jacobsson som är ordförande för diabetesföreningen i Söderhamn.

- Det hade jag inte en aning om! Det är det jag tycker är så konstigt, säger han.

Hans Olov Jacobsson är upprörd över förändringen som är på gång.

Dels för att diabetesföreningen inte informerats och dels att de berörda måste betala en avgift för något som nu är gratis.

Länets kommuner ville tidigare ta över ansvaret för hemsjukvård och få kompensation för det genom en såkallad skatteväxling där pengar förs över från landstinget till kommunerna.  Men det sa landstinget nej till.

Nu genomförs förändringen utan att kommunerna kompenseras eftersom ansvaret läggs över på patienterna genom att kalla det för egenvård.

Behöver patienten hjälp, med till exempel en insulinspruta, måste en ansökan om bistånd lämnas till kommunen

Else Marie Nilsson som är chef för äldreomsorgen i Söderhamns kommun känner en viss oro inför förändringarna.

- Jag känner framförallt en oro för att patienterna ska komma i kläm mellan huvudmännen. Det får absolut inte ske, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista