Nya EU-mål gynnar Gävleföretag

Teknikföretag i större städer är vinnarna när EU från och med i år förändrat sina strukturfonder.

Tidigare fick bara vissa områden i Sverige ta del av EU:s mål2-pengar, men nu räknas hela landet som ett mål2-område och fler konkurrerar om projektpengarna.

- Bedömningen kommer göras mer på verksamhet än på geografi så det kommer ju att gynna oss helt klart, säger Johan Bång, processledare vid Future Position X som är ett av vinnarföretagen.

Tidigare var det bara vissa områden i Sverige som fick ta del av EU:s mål2-pengar men nu räknas hela Sverige som ett mål2-område och det innebär att fler ska konkurrera om projektpengarna.

En typisk vinnare i Gävleborg är företagarföreningen Future Position X i Gävle som hjälper och stödjer så kallade GIS-företag, alltså företag som hanterar geografiska data.

Eftersom Future Position X ligger i Gävleborg, som även tidigare till viss del var stödområde så har de redan tidigare fått ta del av EU:s mål2-pengar.

Men nu ska det bli lättare eftersom de nya kraven på projekten är hårt inriktade på forskning, teknik och utveckling.

Förlorare är utbildningsprojekt med inriktning på en allmän höjning av utbildningsnivån. I vårt län finns de främst i Hälsingland. Där räknar man dock med att pengar från andra EU-fonder ska göra att liknande projekt ska finnas också i framtiden. Till viss del kommer också utbildningarna att anpassas till de nya kraven.

Men det kommer också att bli hårdare konkurrens om Mål2- pengarna eftersom nya regionsindelningar innebär att fler ska vara med och dela på kakan.

- Det är lika mycket pengar men fler invånare som ska vara med och dela på pengarna, säger Per Persson på Länsstyrelsen i Gävleborg som har varit med och arbetat fram det nya strukturfondsprogrammet för Norra Mellansverige de kommande åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista