Få tågtidtabellen i ett SMS

Genom att skicka ett SMS till X-trafik kan trafikbolagets tidtabeller beställas till mobiltelefonen.

Tabellerna kan sedan lagras i mobilen och vara tillgängliga även där mobiltäckningen är dålig.

Det här är början på allt fler tjänster som erbjuds via telefonerna.

- Vi tror stenhårt på den här lösningen. Mobiltelefonen har ju alla med sig hela tiden, säger Andreas Eriksson vid X-trafik.

Nej då, tidtabellerna av papper som man kan bläddra i, de kommer inte att försvinna försäkrar Andreas Eriksson vid X-Trafik.

Men i framtiden kommer de att tryckas i mindre upplaga. X-Trafik som kör tåg och buss i Hälsingland och Gästrikland erbjuder nu alla sina tidtabeller som en tjänst i mobilen.

Du sms:ar bokstaven X till ett telefonnummer och får ett svar med en länk att koppla upp sig till nedladdningssidan.

Där väljer du vilken tabell du vill ha , laddar hem den och tabellen finns sedan kvar och kan läsas också där mobiltäckningen är dålig.

Kostnaden är 40 öre per tidtabell samt kostnader för sms-samtalet.

- Tjänsten kan utnyttjas i 70 procent av marknadens mobiltelefoner, säger Andreas Eriksson vid x-trafik.

Det här är bara början av företagets erbjudanden per mobil. Vi ska kunna köpa biljett per telefon, få upplysningar om trafikströningar och i maj kommer reseplaneraren som anger färdväg och kommunikationer från en adress till en annan. Redan nu erbjuds tidtabellerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista