Spelmän ubyter erfarenheter i Järvsö

I snart en vecka har ungdomar från England, Frankrike och Hälsingland spelat folkmusik ihop i Wiiks gamla skola utanför Järvsö.

Tanken är att de ska utbyta musikaliska erfarenheter med varandra och bakom det hela står Hälsinge låtverkstad där Ejvor Källberg är projektledare.

- Det är fantastiska ungdomar! De är så intresserade och det är så himla roligt att vara i den här atmosfären, säger Ejvor Källberg.

I den gamla skolan, mitt ute bland snö, granar och med Järvös blåa berg och djupa dalar som utsikt, sitter 24 ungdomar från tre olika länder med en sak gemensamt - Folkmusik.

I maj och juni ska Hälsingegruppen besöka England och södra Frankrike och ikväll spelar de alla på Brandgaraget i Hudiksvall.

Stuart Hardy, en av ledarna från norra delarna av England är lyrisk över möjligheten att samlas på den svenska landsbygden för att spela under en vecka.

- Ja, Polskan blir så mycket bättre i den här atmosfären, säger han och blickar ner mot strandkanten av den isfrusna Ljusnan.

18-åriga Sara Kring från Forsa är en av eleverna i musikutbytet, och för henne har det betytt mycket att få spela i en sån stor grupp under en vecka.

- Jag tycker det är jättekul! Man blir så motiverad när man får spela tillsammans, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista