Polisen prioriterar inte kvinnofridsbrott

Allt för få förövare fälls för kvinnofridsbrott till följd av att polisen misslyckas med att säkra bevis på brottsplatsen - kvinnornas egna hem. Det anser Gudrun Nordborg på Brottsoffermyndigheten, som just utbildar Gävleborgs poliser om deras skyldighet att säkra bevis.
Stone Eriksson, kriminalinspektör i Gävle medger att det är polisens sak att styrka misshandeln. Som ansvarig för satsningen Kvinnofrid i Gävleborg hoppas han nu att utbildning ska förmå länets poliser att lämna gamla invanda prioriteringar och i stället ägna mer tid åt kvinnofridsbrotten. Redan idag finns det påbud från regeringen om att polisen SKA bli bättre på att dokumentera kvinnornas skador. I Gävleborg har det under året varit flera rättegångar där mannen funnits skyldig men fått förhållandevis lindrigt straff, på grund av att kvinnan inte har kunnat styrka sina skador eller inte har dokumenterat när misshandeln har skett.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".