Många EU-mopedförare bryter mot lagen

Trafikpolisen efterlyser obligatorisk registrering av alla mopeder för att slippa tjafset och minska antalet olovliga körningar.
Så kallade EU-mopeder ska registreras på samma sätt som bilar. Men många förare struntar i det, för att på så sätt, undgå att bli identifierade när de kör för fort. Men faktum är att även om de blir stoppade så kan de inte bli av med förarbeviset. Eftersom ett förarbevis inte är ett körkort utan bara ett bevis på att föraren gjort förarprovet gäller nämligen inte körkortslagen. Det finns alltså ingen möjlighet för polisen att ta förarbeviset från mopedisten. Och lagbrotten är många bland länets mopedförare berättar trafikpolisen Kenneth Knuts i Gävle. Utan förarbevis och i alldeles för höga hastigheter än vad vare sig förarens ålder tillåter eller EU-mopeden egentligen får framföras i handlar det om olovlig körning. Men Kenneth Knuts vill inte lägga allt ansvar på femtonåringarna utan tycker att föräldrarna oftare borde kolla upp vad som gäller. Ring gärna till trafikpolisen och fråga, säger han och hoppas att det i framttiden blir obligatorisk registrering för alla mopeder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".