Som vaktmästare får man vänja sig med nya trender. Foto: Anders Ekholm

Gävle kommun har blivit en fåraherde

Gävle kommun breddar nu sin verksamhet och blir en fåraherde. Från och med januari i år så har Gävle kommun köpt in 30 får som ska hålla landskapen öppna i Hemlingbys friluftsområde. Och det är en lönsam affär, för det blir bra mycket billigare med får som arbetskraft istället för människan.

Ja, Gävle kommun har blivit fåraherde och med tanke på att tackorna nu har lammat så har de 30 fåren nu fördubblats i april. Men fåren måste skötas om och det blir Hemlingbys vaktmästare som får ta hand om den uppgiften vare sig de vill eller ej.
Gävle kommun slipper nu plocka in något dyrt ntrepenadföretag som slår ängarna och det kan bli en god affär eftersom man nu också söker EU-bidrag för att hålla markerna öppna i Hemlingby.
Nu komer det inte att stanna med enbart får. Även området vid Testeboåns myning ska hållas öppen och där funderas det nu på att på att köpa in kor. - så kallade Hilands Kettlekor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista