Tufft när bidrag försvinner

Wij Trädgårdar i Ockelbo har under flera år haft en skakig ekonomi.

Nu försvinner de bidrag på hundratusentals kronor som de hittills har varit beroende av, och för att klara sig i år måste de locka betydligt fler besökare än vad de har gjort tidigare.

Det är en starkt nedåtgående trend de måste bryta för att ens kunna nå plus minus noll i år, Wij Trädgårdar i Ockelbo. Nu måste det komma 40 000 betalande besökare, annars blir det förlust.

Mats Åstrand är styrelseordförande för Wij Säteri AB, och han tror att den ökade uppmärksamheten för parken gör att de kommer att klara målet.

Samtidigt ska man komma ihåg att Wij Trädgårdar har en historia av alltför positiva kalkyler. Budgeten har under flera år legat skyhögt högre än det verkliga resultatet. Och bolaget har knaprat på sitt aktiekapital så mycket att deras revisorer i den förra årsredovisningen menade att det fanns ”en väsentlig osäkerhetsfaktor om bolagets framtid och dess förmåga till fortsatt drift”.

Det är många varningslampor som blinkar. Samtidigt arbetas varumärket Wij Trädgårdar in alltmer för varje år, vilket är väldigt värdefullt.

Och förra årets dåliga publiktillstömning, det skyller Mats Åstrand på det alltför fina sommarvädret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista