1 av 2
Sjukhuslärare Lars Stålnacke och rektor Anki Andersson i Gävle ser fram emot att träffa kollegor från hela Sverige. Foto: Anders Ekholm
2 av 2
120 sjukhuslärare mötte upp i Gävle under onsdagen. Foto: Anders Ekholm

Landets sjukhuslärare samlas i Gävle

I Sverige finns det en yrkesgrupp som inte många känner till - sjukhuslärarna. En yrkesgrupp som undervisar barn och ungdomar som är inskrivna som patienter. Idag träffas alla 120 sjukhuslärare i landet för ett symposium i Gävle.

I länet finns det fyra sjukhuslärare. Tre i i Gävle och en i Hudiksvall. Två av lärarna undervisar barn med psykiatriska problem. Och märkligt nog så är det många barn som är skolfobiker som  gillar att  gå på en skollektion med sjukhusläraren.
 - Ja, vi använder oss av sjukhuslärarna för att hjälpa den gruppen, säger Anki Gustavsson som är rektor för alla resurslärare i Gävle kommun. 
Den fråga som troligtvis kommer att komma upp idag på symposiet är hur den nya regeringen ser på den här verksamheten. Sjukhuslärarna i landet får bara reda på ett år i taget om verksamheten ska fortsätta eller ej.

Sjukhuslärarna betalas till 80 procent av staten och resten av kommunerna.

Men de får bara veta ett år i förväg om de får pengar till nästa år. Så har det varit under en längre tid och den stora frågan idag som troligtvis kommer att ställas på sjukhuslärarsymposiet i Gävle är vilken inställning den nya regeringen har till den här verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista