1 av 2
Vem ska betala skolundervisningen på sjukhuset? Foto: Kristian Andersson
2 av 2
Generaldirektörern diskuterar framtiden med sjukhuslärarna. Foto: Anders Ekholm

Kommunerna kan få betala sjukhuslärarna

Idag samlades alla landets sjukhuslärare i Gävle för ett symposium. En yrkesgrupp som har till uppgift att se till att barn och ungdomar på sjukhus inte hamnar efter i sitt skolarbete under sjukdomstiden. Idag betalar staten verksamheten men ett förslag ligger där det handlar om att kommunerna själva ska finansiera den verksamheten.

Den förra regeringen hann lägga ett förslag om att det är kommunerna själva som ska betala för sjukhuslärarna. Om så sker så är risken att lärarna även utnyttjas i den ordinära skolverksamheten och får då alltså mindre tid för patierna. Det står då alltså fritt för en kommun att lägga upp det så. En annnan fråga är om man ska fortsätta med att anse att ett barn har rätt att få undervisning på ett sjukhus. I det förslag som ligger så är det oklart. 
Den nya regeringen har nu lagt frågan på is i två år eftersom man nu också vill se över hela skollagen. Gävle kommun är en av de kommuner i länet som inte vill  vara med och betala för den här verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista