1 av 2
Arrangerad bild. Foto:Anders Ekholm
2 av 2
Psykolog och psykoterapeut Olle Sundh oroas över att allt fler ungdomar skadar sig själv. Foto: Anders Ekholm

Allt fler ungdomar skadar sig själva

Socialstyrelsen märker nu av att ungdomars självskadebeteende har ökat kraftig i landet. Det handlar om att skära sig i armarna , svälja rakblad eller hård-pierca sig.

Större delen av dom som skadar sig är tjejer i tonåren och beteendet har nu börjat sprida sig till vanliga gymnasieungdomar. Tidigare var det mest ungdomar som var under behandling som skadade sig själva.

Enligt Psykolog och psykoterapeut Olle Sundh i Stockholm som i många har behandlat ungdomar med självskadebeteende så är det viktigt att föräldrarna är uppmärksamma på sina ungdomar och ser till att de får proffessionell hjälp innan ”rispandet” går över till ett självskademissbruk som kan vara svårt att ta sig ur.

(Enligt psykoterapeut Olle Sundh så kan då ”rispandet” gå över till att svälja rakblad, pressa in glasbitar i urinröret eller amputera ett finger.

Oorsaken till att skada sig själv är att fysisk smärta avleder ångest. En ångest som kan ha sina förklaringar till en traumatisk upplevelse som liten: övergrepp, sexuellt utnyttjad eller att man har blivit övergiven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista