Avvisade Ahmed Amoura ännu utan behandling

Njursjuke Ahmed Amoura som avvisades till Syrien i tisdags efter dialysbehandling på Bollnäs sjukhus, sitter fortfarande fängslad utanför Damaskus, och får av allt att döma ingen medicinsk behandling.

Ahmed Amoura behöver dialysbehandling flera gånger i veckan för att inte riskera att dö av vätska i lungorna.

Ahmed Amouras kusin, Samer Amoura, har pratat med Ahmeds fru i Syrien, och hon har berättat om en rättegångsliknande process som Ahmed utsattes för i torsdags.

Enligt henne är han i ett bedrövligt skick. Han har inte bytt kläder sedan han avvisades från Sverige, och han har inte fått någon dialysbehandling eller några mediciner, vilket gör att han samlar på sig mycket vätska i kroppen.

Enligt uppgifter från Ahmed Amouras fru finns det ingen i Syrien som för Ahmeds talan.

Den advokat som skulle företräda honom har inte dykt upp, så nu misstänker hans anhöriga att det i själva verket inte finns någon advokat.

De anhöriga försökte förmå domaren i Ahmeds mål att förstå att han är i akut behov av vård, men domaren ska då bara ha hotat med att förlänga tiden i häktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".