Bussbolag kritiska till ny EU lag

Samtliga bussföretag i länet som anordnar längre resor utomlands rasar nu över EU:s nya kör- och vilolag som trädde i kraft den 11 april. Lagen innebär nämligen att resan efter sex dygn måste göra ett uppehåll på 24 timmar för att bussföraren ska ha en ledig dag. För resenärerna innebär det att de måste stanna ett dygn extra på en ort - som inte var inplanerad.

Samtliga bussföretag i länet som anordnar utlandsresor som sträcker sig över sex dygn har nu reagerat kraftigt över den nya vilolagen som regleras genom EU.

Länge trodde man att det skulle räcka med den manifestation som gjordes i Bryssel för några veckor sen då 700 bussar körde i kortage till EU-kommissionens högkvarter för att lämna över en protestskrivelse. Men det räckte inte och nu har gör Svenska Bussbranchens riksförbund ett nytt försök med att få alla svenska bussbolag att skriva på en protest till EU. Och vad Sveriges Radio gävleborg erfar så kommer alla att skriva på.
Enligt bussbolagen i länet så kan den här nya lagen innbära att resor utomlands blir 500-800 kronor dyrare för varje resenär i och med att det kan bli ett dygn extra på hotell eller taxiresor då bussen står stilla i 24 timmar.