Krångligt att vara bonde

Sveriges bönder anser att regelverken och byråkratin inom lantbruket är krångligt. En undersökning som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gjort visar att mer än var tredje bonde skulle utveckla sin verksamhet om regelkrånglet skulle minska.

Omkring 4 000 bönder har varit med i LRF:s undersökning om hur lantbrukarna upplever byråkratin och regelverken och många tycker att det är krångligt.

I Gävleborgs län anser tillexempel 80 procent av de 192 tillfrågade att byråkratin kring EU-ersättningarna är onödigt krångligt eller helt oacceptabelt.

Regeringen tycker också att det finns för mycket regler och vill minska krånglet med 25 procent. Men det tycker inte LRF är tillräckligt. De anser att det skulle gå att minska regelkrånglet med hela 40 procent utan att minska kravet på djurskydd och miljövård. Det skulle betyda mycket för bönderna anser Jan Thorén som är LRF:s regionsordförande.

- Det skulle innebära en mycket lättare börda. Vi skulle kunna ägna oss åt det vi ska göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".