Krogar med kollektivavtal premieras

Hotell och restaurangfacket, HRF, drar nu igång en kampanj för att stödja krogar och restauranger som slutit kollektivavtal med sina anställda. Den schysta listan, som den kallas, innehåller en rad namn på restauranger som facket rekommenderar. Den Gyldene Laxen i Hudiksvall är en av dem. Åke Röstlund är chef på restaurangen.
- Det var min tanke från början att ha ett kollektivavtal, säger han.

Åke Röstlund står i köket och förbereder inför kvällen. För honom var det självklart att sluta kollektivavtal för de anställda. Men enligt facket är det långt ifrån självklart för alla restauranger och krogar.

Därför har den schysta listan tillkommit och inom ett år ska klostermärken sättas upp på de restauarnger som har avtal för att visa på en garanti om bra förhållanden för de som arbetar där.

Dessutom ska samtliga riksdagspartier få information och peppas att förlägga sina lunchmöten och träffar på just restauranger med kollektivavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".