1 av 2
Universitetslektor Lars Ekstrand. Foto: Anders Ekholm
2 av 2
Högskolan i Gävle. Foto: Anders Ekholm

Turbulens på högskolan i Gävle

Högskolans i Gävles rektor Leif Svensson har nu beslutat att granska alla kurser och betyg som universetetslektor Lars Ekstrand har ansvarat för. Anledningen är att Lars Ekstrand har berättat här i Radio Gävleborg att han har mot sin vilja känt sig tvingad till att godkänna studenter som igentligen skulle bli underkända i sin examen. Ett förfarande som har skett utifrån att Högskolan får bidrag per godkänd student.

Just nu är det en stor turbulens på Högskolan i Gävle efter att det har kommit fram att lärarna ibland har godkänt elever som i praktiken är underkända. Ett indirekt ekonomiskt kontroversiellt problem som härrör sig från i början av 90-talet då den borgerliga regeringen tog beslut på att högskolor och universitet skulle få pengar utifrån hur många elever som godkändes. Lars ekstrand själv har nu blivit mailbombad av synpunkter till och med från arbetsgivarna ute i samhället.
 - Arbetsgivare har mailat till mig och berättat om studenter som är mycket dåliga på att skriva, trots en högskoleexamen. Det här ekonomiska systemet kommer att få efterverkningar i hela Sverige, säger universitetslektor Lars Ekstrand i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".