Nakenhet kan genera och skapa debatt

Halvnaken skogsfru i Bollnäs skapar debatt

En reklamkampanj förr Hälsingehambon har nu blivit en riktig snackis i Bollnäs kommun. Anledningen är en bild tagen på en halvnaken kvinna som ska användas i kampanjen. Kvinnan ska föreställa huldran - den så kallade skogsfrun. Några menar att bilden är sexistisk medan andra anser att den är oskyldig.

Musieintendent Johan Kock i Bollnäs anser att bilden är för sexistisk medan en kvinnlig forskare i feministik teori menar att bilden är oskyldig - eftersom kvinnan på bilden står till hälften gömd bakom ett träd och det går knappt att se att hon är naken.
Bilden är nu censurerad i förväg trots att arbetsgruppen för hela reklamkampanjen för Hälsingehambon inte har tagit något beslut ännu. Kulturchef Gun Hedblom i Bollnäs är upprörd efterson något beslut ännu inte har fattats.
 - Vi tar beslut om detta i nästa vecka, säger hon till SR Gävleborg.
Gun Hedblom vill dock inte säga vad hon tycker om bilden.

Fotografen har fått order om att cencurera bilden
Den som fotograferade den nakna kvinnan heter Katarina Hansson i Bollnäs och hon är nu förskräckt över att bilden var på väg att censureras trots att inte arbetsgruppen hade tagit något beslut i frågan.
 - Jag kommer att ändra bildrubriken men vägrar att ändra själva bilden, säger hon till SR Gävleborg.
Bilden får inte visas
Arbetsgruppen för reklamkampanjen har förbjudut SR Gävleborg att visa bilden på webben - eftersom bilden ska vara hemlig tills kampanjen startas. Men några liknande bilder finns på Tomtelands hemsida i Mora. Varsegod att begrunda:


http://www.santaworld.se/docs/page.asp?txt=104&m=1_1_3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".