Vill inte kännas vid brevväxling

Gävle Kommun har gått långt i sina försök att locka kinesiska investerare till Gävle. Sveriges Radio Gävleborg har bland annat tagit del av en brevväxling mellan det förra socialdemokratiska kommunalrådet Mats Ågren och en kinesisk borgmästare som kritiseras skarpt från människorättshåll. Den här brevväxlingen är något som Mats Ågren inte längre vill kännas vid.

Förre kommunalrådet i Gävle Mats Ågren vägrar alltså svara på frågor om sina kontakter med den kinesiska partifunktionären Lian Zhixuan. Som av organisationen Human Rights in China anklagas för förföljelse av kinesiska regimkritiker, skenrättegångar mot misshagliga advokater och en kritisk journalists försvinnande. Till honom skrev Mats Ågren hösten 2005 bland annat:

”var vänlig och tillåt mig att å Gävle Kommuns och Gävles 90 000 invånares vägnar att erbjuda våra varmaste hälsningar och bästa tillönskningar till dig”.

Kennet Lutti, ledarskribent och chefredaktör för oberoende socialdemokratiska tidningen Arbetarbladet, förstår att kommunen vill ha del i den expanderande kinesiska ekonomin. Men han kallar Mats Ågrens brev för ”lismande”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".