3G-utbyggnaden väcker protester

I takt med utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefoni växer nu protesterna mot dom sk 3G-masterna. Bara i Gävle har 170 personer skrivit under protestlistor mot de master som planeras i Valboområdet och liknande motstånd finns också i Hudiksvall, Nordanstig, Ljusdal och Sandviken.
Rädsla för strålning, olycksrisker vid nedisning av master och hälsorisker är dom vanligaste skälen till den oro som växer hos privatpersoner i dom bostadsområden där masterna ska byggas. Spontana proteströrelser har också uppstått i flera kommuner - bara i Gävle har 170 personer skrivit under protestlistor mot de master som planeras i Valboområdet. Hans-Erik Andersson som jobbar med bygglovsfrågor på Gävle kommun säger dock till Radio Gävleborg att kommunen kommer att ta hänsyn till de närboendes åsikter i planarbetet. Totalt ska 350 nya master byggas i Gävleborgs län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".