Lyxigt lin lyfte Hälsingland

Linhanteringen i den lilla byn Mo i södra Hälsingland utvecklades under 1700-talet till Norrlands största industri med kungahus i hela Europa som kunder. Denna lysande lin-epok belyses nu i utställningen ”Lin, Lyx och Lidande” som på lördagen invigdes på Hälsinglands muséum i Hudiksvall.

I två rum på muséet presenteras hela historien om Flors linnemanufaktur i den byn Mo i södra Hälsingland.
Besökaren kan följa hur linföretaget fick den den lilla socknen - som på den tiden hade två krogar, en för de utländska arbetarna och en för dom inhemska - att växte och bli en betydelsefull exportör av en efterfrågad produkt.
Anna Edsjö, som i egenskap av designer från Stockholm har jobbat med utställningen säger i en kommentar att Hälsingarna borde vara vara stolta över sin särpräglade traditionella linproduktion.
- Till och med jag har under arbetet känt sådan stolthet att jag beklagar att jag inte själv är från Hälsingland, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista