Lingtu + Gävle = inte sant

Kommunalrådet lovade förmånliga villkor, kommunstyrelsen avsatte stora pengar, och kommuntopparna bjöd företagsrepresentanter på sprit. Men det kinesiska företaget Lingtus intresse för Gävle har kallnat. Kommundirektören Göran Arnell är lite besviken, men tycker samtidigt att det är sådant här man får räkna med.

Beskedet kom för några veckor sen. Lingtu har bytt företagsledning, och är inte längre intresserade av att öppna kontor i Gävle, eller någon annanstans i Europa. De lägger nu hela sin energi på att börsnoteras i USA i stället. Trots Gävle kommuns alla ansträngningar för att locka hit dem.

Arbetet för att få ta del av den kinesiska marknaden har kostat massor av tid, energi och pengar. Flera resor har företagits fram och tillbaka till Kina, kommunalråd har skrivit vänskapliga brev till en stenhård, repressiv maktapparat i diktaturen Kina, och den kommunala representationen tilläts bli extra vidlyftig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista