Sandviken inför länsrätten - igen

Sandvikens kommun anmäls återigen inför länsrätten efter att ha misslyckats med att ge en kommuninvånare äldreboende inom rimlig tid. Det här är det tredje fallet inom Sandvikens kommun som länsstyrelsen anmäler till länsrätten. Den här gången handlar det om en rullstolsburen person som har fått vänta på ett äldreboende i ett halvår.

Det var förra våren som Sandvikens kommun beslutade att personen, som kallas för MA, hade rätt till äldreboende, men det skulle dröja till hösten innan MA fick plats på ett av kommunens boenden. Rimlig tid från det att kommunen har beslutat att någon ska få en plats på ett äldreboende, och till att personen verkligen bor där, är enligt länsstyrelsen tre månader - något som har överskridits med råge i det här fallet, enligt länsstyrelsen.

Personen det handlar om har ett omfattande omvårdnadsbehov på grund av en hjärninfarkt. MA är rullstolsbunden och behöver hjälp med i princip allting - som toalettbesök, dusch och klädsel till exempel.

MA:s sambo, sedan 36 år tillbaka, upplevde situationen som så jobbig att vederbörande valde att flytta ifrån MA under tiden. MA blev då orolig för att inte ha hjälp och sällskap dygnet runt.

Med tanke på MA:s totala livssituation så anser länsstyrelsen dröjesmålet med äldreboendet som allvarligt och yrkar nu på att länsrätten ska utdöma en avgift på drygt 100 000 kronor som kommunen ska betala.