30-årig man från Gävle riskerar långt fängelsestraff

En 30-årig man från Gävle samt en 25-årig man från Svärdsjö har överklagat en tingsrättdom till hovrätten gällande 12 års fängelse för grovt narkotikabrott.
Nu på förmiddagen inleddes förhandlingarna i hovrätten om narkotikahanteringen i Vintjärn utanför Falun.

Den ene av dom två huvudmännen, en 25-åring från Svärdsjö, har yrkat att åtalet om ett köp av närmare 1 kilo av narkotikan alprozolam ogillas. Däremot har han till stora delar tagit på sig ansvaret för verksamheten i Vintjärn där narkotikan förpackats och bearbetats.

Den andre, en 30-åring från Gävle, kräver också att åtalet om förvärvet ogillas. Och när det gäller det som skett i Vintjärn medger han bara att han hjälpt Svärdsjöbon med en delleverans.

Båda yrkar därför på att fängelsestraffen kortas, i Gävlebons fall väsentligt.

Dom två männen var också åtalade för att ha anlitat två kvinnor från Östersund att transportera den köpta narkotikan upp till Vintjärn. Men åtalet om anstiftan ogillades av tingsrätten. Vice chefsåklagare Olle Sohlberg har därför i ett s.k anslutningsöverklagande yrkat på att hovrätten prövar om det inte trots allt handlar om anstiftan.

Ytterligare två män dömdes i tingrätten för narkotikabrott av normalgraden.

En 29-åring från Svördsjö fick tre månaders fängelse, även han har överklagat för att bli friad helt. Men en jämnårig från Sveg som dömdes till sex månaders fängelse nöjer sig med tingsrättsdomen.

I dag inleds sex dagars förhandlingar i hovrätten, och målet avslutas där nästa fredag.