Tre av fyra medlemmar är kriminella i Bandidos med flera gäng

I Bandidos i Gävle har medlemmarna och deras anhängare sammanlagt dömts till närmare 30 års fängelse för olika brott - bland annat utpressning. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. Och just utpressning är ett av de brott som ökar mest.

Så sent som i torsdags greps två bandidosmedlemmar från Säffle och fördes till Gävle misstänkta för grov utpressning. Förutom utpressning så är rån, misshandel, olaga hot och vapenbrott typiska exempel på brott begångna av Bandidos medlemmar i Gästrikland.
Det visar SR:s kartläggning som bland annat omfattar 11 av Bandidos runt 15 medlemmar i Gävle. Tillsammans har de 85 avsnitt i kriminalregistret - och sammanlagt närmare 30 års fängelse.

Just nu pågår en rättegång om utpressning där bland andra Bandidos nye ledare i Gävle är inblandad. Den ordinarie avtjänare redan ett sexårigt fängelsestraff för bland annat grovt rån och försök till utpressning.

Under de senaste fyra åren har det totala antalet anmälningar om utpressning i Sverige ökat kraftigt, från 740 till 1.240 enligt den officiella statistiken. Men polisen tror att mörkertalet är stort.