Protest mot att såga ner träd i centrala Gävle

Gävle kommun planerar att hugga ner samtliga 20 lönnträd i Esplanaden utanför Centralhotellet, CH. Detta för att bereda plats för en gångtunnel till en kostnad på 75 miljoner kronor som ska gå under järnvägen och ut till Öster. Flera gävlebor reagerar nu skarpt mot att lönnträden ska bort.

Tidigare har kommunen avverkat träd vid Gavleån och att nu också Nygatans träd ska falla gör bland annat miljöpartisten Ylva Bandman rasande.
 - Träd är viktiga för miljön och kommunen borde förstå hur lång tid det tar för nyplanterade träd att växa upp, säger hon.

I och med att bostadsområdet på Gävle Strand etableras så vill kommunen göra en promenad och cykelväg som leder in till centrum genom hela esplanaden. Och för att tunneln ska bli riktigt stor så alla vågar gå igenom den , så måste ner- och uppfart ta anspråk på hela lönnträdssektionen utanför stadshotellet.
Politisk majoritet för att såga ner träden
Socialdemokraterna och vänstern i Bygg och miljönämnden är överens om att genomföra detta och kan också driva igenom det eftersom de tillsammans har majoritet.  Men kommunfullmäktige tycker att kostnaden är för stor - 75 miljoner kronor och förslaget är nu ute på remiss. Om förslaget går igenom så kommer tunneln att vara klar 2013.
Ratar en bro över järnvägen
Alternativet att bygga en gång och cykelbro över järnvägen till öster är inget som majoritetspartierna förordar, trots att det finns exempel i Sverige på sådana lösningar.
 - Jag tror att en bro blir för hög, säger vänsterpartisten Seppo Leine som är vice ordförande i bygg och miljönämnden.
Gävleborna på stan’ tycker däremot tvärtom:
 - Jag vill inte ha någon tunnel, det är trevligare med en bro över järnvägen, sade alla de stadsflanörer som SR Gävleborg träffade i Gävle city.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista