Nedbrunnet hotell kan bli bostäder

Det nedbrunna Centralhotellet i Söderhamn kommer inte att byggas upp i år och blir troligen bostäder och kontor i stället för hotell. Ägaren vill bygga ett nytt hus men hela området är byggnadsminne och det betyder att huset måste gå samma i stil som det nedbrunna hotellet.

Det var natten till den 27 februari som kulturklassade hotellet bann ner. Som genom ett under kom inte någon av gästerna till skada och hjälten i branddramat var en övernattande bordtennisspelare från Falkenberg , som vaknade och slog larm.

Det som blev kvar av hotellet är nu rivet och kvar finns bara grunden.

Allt tyder nu på att det inte blir ett nytt hotell utan att ägaren bygger kontor och bostäder. Boendet blir synnerligen exklusivt vid Rådhustorget och i anslutning till Söderhamnsån.

Byggandet fördröjs av att hela området är byggnadsminnes klassat och varken ägare eller försäkringsbolag vet i dag vad det kommer att kosta att bygga de nya huset. Läsnstyrelsen ställer också stora krav på utformningen samtidigt kan Läsnstyrelsen och kanske också EU bidra med pengar att skapa det nya husets fasad.

Men det står helt klart att det inte blir någon byggstart i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista