Hudiksvall - cykeltjuvarnas Mekka

Cykelstölderna i Gävleborg har sjunkit stadigt sedan 2004. Men i Hudiksvall är trenden den motsatta. Där har stölderna av cyklar istället ökat med drygt 23 % under samma period.

Sedan 2004 har cykelstölderna i länet minskat med 13½ procent - en stadig minskning även om man i år jämfört med förra året kan se en viss ökning i hela länet.

Men i just Hudiksvall kan man se ett trendbrott jämfört med resten av länet. Cykelstölderna där har ökat varje år med undantag av år 2006 då siffrorna låg stilla.

Sedan 2004 och fram till i dag har stölderna ökat med drygt 23% - från 140 cykelstölder 2004 till 180 i år.

Från polisens sida säger man att det är svårt att stävja de här brotten. Det finns sällan vittnen och det är svårt för polisen att kolla upp alla de cyklar som rör sig på gatorna.

En vanlig orsak till stöld av cykel är att personer som ska hem efter krogen tar en olåst cykel för att tarnsportera sig med, säger polisen i Hudiksvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".