Sista stocken i Skästra

På torsdag morgon sågades den sista stocken i Skästra sågverk utanför Järvsö. En 109-årig epok har därmed gått i graven, och bland många av sågarbetarna var stämningen på morgonen dämpad.

På golvet inne i såglokalen droppar de in, en efter en, alla med mobilkameror, någon som filmar, djupa suckar och ett och annat öga som inte är alldeles torrt. Sågen i Skästra, 109 år gammal, och så i dag, två minuter i åtta stannar allt.

Vad som nu händer är inte klart. Först ska det sista timret torka, sågar monteras ned och jobbarna gå på semester.

Sedan Assi Domän och Mellanskog slog ihop sina sågverksrörelser 2003 så kom besked ganska snart. Sågen i Skästra är inte lönsam nog, den går fortfarande med vinst. men inte lönsam nog. Istället flyttas all produktion till Horndal utanför Avesta.

Rytet säger att Mellanskog och Sveaskog vill starta en virkesterminal där sågen nu ligger, närheten till järnvägen sägs locka. Men klart är iallafall att timret som fraktats till Skästra i över hundra år och sedan sågats upp för att spridas över landet är ett avslutat kapitel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".