Avlivade 6 000 höns - fick dagsböter

Straffet blev dagsböter för brott mot djurskyddslagen för de två hönsfarmare i västra Gästrikland som 2006 på kort tid lät avliva inte mindre 6 000 höns genom att rycka nacken av hönsen. En anställd vid bolaget som deltagit i avlivningen och också åtalats friades dock när tingsrätten på torsdagen slog fast sin dom.

Det handlar alltså om att ägarna till hönseriet plötsligt fick för trångt när hönsbesättningen skulle bytas och en leverans av 6 000 höns genom ett misstag anlände för tidigt.

6 000 gamla höns måste bort bums och då tog ägarna till en manuell metod, nämligen att metodiskt bedöva en höna i taget med elektricitet och sedan rycka nacken den.

Slakten skedde tyst och metodiskt i pannlampors sken om natten, allt för att inte skapa panik i hönsbesättningen.

Enligt djurskyddsmyndigheten är det dock inte tillåtet att använda den metoden i stor skala, något som ägarna också enligt djurskyddsinspektören var medvetna om.

Hönsfarmarna har alltså enligt tingsrätten satt sig över lagen, något som de nu får plikta för genom vardera 60 dagsböter á 70 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista