Foto: SCANPIX

Fladdermössen ska räknas igen

Kartläggningen av Gävleborgs fladdermusbestånd drar nu igång igen. Sedan 2005 undersöker Länsstyrelsen fladdermusbestånden i ett försök att ta reda på ur många arter av fladdermöss som egentligen finns i vårt län.

Undersökningarna ger en bild av hur det är ställt med den biologiska mångfalden: fladdermössens boplatser försvinner när människan förändrar skogarna och det gamla jordbrukslandskapet, och föroreningar tar död på insekterna , som är deras föda.

För att få syn på fladdermössen använder Mary Ann och Håkan detektorer.

Det går att särskilja de flesta fladdermusarter bara genom att lyssna på dem med detektorn, så det är sällan man måste fånga in dem för att se vilken fladdermusart det är.

6 av de arton fladdermusarterna som finns i sverige är listade som hotade.

Alla fladdermöss är fridlysta sedan 1986 och det finns dessutom ytterligare ett skydd för att bevara fladdermössen: EUROBATS - ett europeiskt avtal som säger att man måste skydda och ta hänsyn till miljöer som är särskilt viktiga för fladdermössens överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".