Fiskeriverket i Älvkarleby skär ned

Fiskeriverket måste spara flera miljoner kronor vilket kommer att drabba verksamheten i Älvkarleby, där forskningen till stora delar försvinner.

Flera tjänster kommer att försvinna och i och med detta kommer fiskeriverkets verksamhet i Älvkarleby i princip helt kretsa kring odling, medan forskningen nästan helt försvinner.

- Jag tycker att det känns ganska jobbigt, framförallt när vi ser att det håller på att gå utför för laxen och öringen. Det känns inte riktigt rätt i tiden att dra ner på just de här verksamheterna, säger Niclas Dahlén, informatör på Fiskeriverket i Älvkarleby.

Det är sammanlagt nio miljoner kronor som Fiskeriverket ska spara på avdelningen för forskning och utveckling.

En stor del av de stora besparingarna kommer att göras på anläggningen Älvkarleby. Bland annat leder det till att 4 av 13 tjänster försvinner och det som då prioriteras är kärnverksamheten.

Nästan all forskning kommer att läggas ner och det blir mestadels odlingsverksamheten som blir kvar.

- Det drabbar oss väldigt hårt eftersom vi totalt är 13 personer på arbetsplatsen och tar man bort 4 tjänster så är det ju en tredjedel. Ur den synvinkeln så drabbar det oss väldigt hårt, säger Bjarne Ragnarsson, enhetschef på Fiskeriverket.

Om man tittar på den forskningen som bedrivs här idag, hur kommer den att drabbas?

- Vi kommer att ha kvar den forskning och datainsamling som rör just vandringsfiskar, den kommer att vara kvar och det är en viktig del i verksamheten. Men däremot kommer mera grundläggande forskning att tas bort. Fiskeriverket anser ju då att vi måste spara och det är på den biten vi måste spara.

Hur ser tidsplanen ut för de här nedskärningarna?

- Personerna som vi varslade nu har ju olika uppsägningstid, så låt oss säga att inom ett år har det slagit igenom, säger Bjarne Ragnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".