Samhällstjänst för Bapupa

Gefle IF:s misshandelsanklagade spelare Yannick Bapupa dömdes på tisdagen av Gävle tingsrätt till samhällstjänst och gruppterapi, men han slipper fängelse.

Fälld för misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot.

Men den allsvenske fotbollsspelaren Yannick Bapupa slipper fängelse.

Gefle IF tar de närmaste dagarna beslut om hans framtid i klubben.

Bapupa dömdes på tisdagen för misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot till 90 timmars samhällstjänst och 80 timmars gruppterapi.

Han friades från åtalet om grov kvinnofridskränkning mot sin 22-åriga fru.

Mittfältaren ska också betala 40 000 kronor till staten för kostnaden av sin advokat och sin frus målsägarbiträde.

Bapupas advokat, Sören Rehn, säger till TT att han överväger att överklaga domen. Oavsett det tror han att Yannick Bapupa kan få svårt att spela fotboll mer i Sverige.

-Även om rätten valde en mildare variant så är jag besviken över att min klient dömdes över huvud taget. För Yannick innebär det här att hans karriär är i fara, säger Rehn.

Oklar framtid

Gefles ordförande, Leif Lindstrand, kunde på tisdagskvällen inte ge besked om Bapupa spelar allsvensk fotboll för Gefle igen.

-Vi kommer att diskutera med alla inblandade i föreningen och även med Bapupa om hur han ser på det hela, säger Lindstrand till TT.

Har ni inte tidigare diskuterat hur ni skulle göra vid en fällande dom?

-Det beror på. . . Han var ju också anklagad för grov kvinnofridskränkning, ett oerhört allvarligt brott.

-Vi ser oerhört allvarligt på det han har dömts för, men det hindrar oss inte från att i lugn och ro gå igenom och se hur vi ska göra för allas bästa.

Har tränaren Per Olsson gjort klart var han står i frågan?

-Nej, det har han inte. Vi har en väldigt stor samsyn i hur vi har agerat i det här fallet och hur vi ska hantera det framöver för att komma fram till ett ställningstagande.

Vad vill Bapupa?

Lindstrand räknar med att Gefle tar ett beslut den här veckan.

-Inom de närmaste dagarna ska vi sortera upp begreppen. Vi vet ännu inte hur Bapupa ser på det hela. Vi har inte träffat honom eftersom han har suttit häktat. Det är ju inte ointressant att se hur han ser på det hela med tanke på den offentlighet det blivit. Man vet ju inte alls hur han reagerar när han får den delen klar för sig.

Gelfe har under de senaste veckorna stöttat Bapupas fru.

-Hon är dubbelt drabbad i det här. Hon är i allra högsta grad beroende av fotbollspelaren som vi har kontrakt med.

Hur mår hon i dag?

-Det vill jag inte kommentera.

Henrik Skiöld/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".