Dragon Gate-chef var informerad

Efter förra veckans lagstridiga eldning av byggavfall vid Dragon Gate i Älvkarleby kommer det nu nya uppgifter om vad platschefen på bygget, Erland Ågren, egentligen kände till innan man eldade på platsen.

Kommunens miljöinspektör Christina Petersson hade besökt Dragon Gate bara dagen före eldningen och pratat med Erland Ågren.

- Jag upplyste honom om vad som gällde, att man inte får bränna upp eller gräva ner avfall. Och han lyssnade och tog till sig.

Men redan dagen efter hade arbetarna eldat upp avfallet, något som alltså strider mot både miljölagen och avfallsförordningen.

- Det känns lite tråkigt att när man informerat och varit tydlig, att det inte har gått fram, säger Christina Petersson

Under tisdagen polisanmälde kommunen ansvariga för bygget, och i den anmälan går det att läsa att Erland Ågren efter eldningen ringde upp miljöinspektören för att fråga om de fick elda trä.

Men även då fick Christina Petersson återigen förklara att ingenting överhuvudtaget fick eldas.

Miljöpartisten Ola Lindberg i Älvkarleby kräver att Erland Ågren ska avgå som platschef vid Dragon Gate.

- Den platschef som är tycker jag inte ha skött sina åtaganden, och då ska man avgå.

Men till det hade Erland Ågren idag ingen kommentar. Och om uppgifterna att han dagen innan eldningen fick information från kommunen om att det inte fick eldas, säger han själv så här:

- Hon informerade att man inte fick gräva ner avfall och det har man inte gjort. Jag har vidarebefordrat att vi ska transportera bort soporna.

- Du hänvisar till kulturkrockar, borde du inte ha varit tydligare och fört vidare att man inte fick elda?

- Jag har informerat om att soporna måste transporteras bort och ändå eldar de. Jag tycker jag har gjort det jag ska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".