Cannabisodlare åtalade

På förmiddagen i dag åtalades de två män som suttit häktade en längre tid misstänkta för att ha odlat stora mängder cannabis i en fastighet på Storön söder om Älvkarleby.

Det var ett omfattande förundersökningmaterial som Uppsalapolisen släppte i dag, samma dag som åtalet mot de två männen lämnades in till Uppsala tingsrätt.

I den drygt 400 sidor tjocka förundersökningen så kommer det fram att polisen hade spanat en längre tid på fastigheten som ligger på Storön söder om Älvkarleby, och det var den 31 maj som man bestämde sig för att gå in.

På den aktuella tomten finns ett bostadshus, två uthus samt en ladugård. Och det var i ladugården som den omfattande odlingen av cannabis påträffades. Totalt har drygt 14 kg cannabis beslagtagits. I bostadshuset intill hittades dessutom torkade cannabisblad i påsar, olika plantor och en bunt sedlar till ett värde av 35 000 kronor.

Av de bilder som medföljer förundersökningsprotokollet kan man tydligt se att det handlat om en storskalig framställning av knark. I ladugården hittade polisen avancerade värme- och ljusanordningar, bevattningssystem och fläktar.

Och de undersökningar som polisen genomförde innan gripandena omfattade inte bara spaning på platsen utan också kontroll av elräkningar för fastigheten, då ovanligt höga elräkningar kan visa på att någonting odlas inomhus. En av de misstänkta männen är 34 år och hemmahörande i Solna. Den andra mannen är 33 år och skriven i Tyresö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista