23-åring häktad för flickvåldtäkt

En 23-årig man häktades på måndagen misstänkt för att ha våldtagit en 15-årig flicka i en lägenhet i Gävle förra sommaren.

23-åringen greps för ett snatteri i Gävle för en tid sedan. Eftersom misstänkta som riskerar fängelse kan tvingas lämna DNA-prov kunde tester från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) binda mannen till den ouppklarade våldtäkten.

Flickans kläder hade redan tidigare skickats till SKL. DNA-fynd på kläderna matchade 23-åringens DNA-prov.

I söndags begärdes 23-åringen häktad och på måndagen häktades han.

-Förutom DNA-bevisen grundar sig häktningen på uppgifter från målsäganden och den misstänkte. Han medger att han haft visst sexuellt umgänge med flickan, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund till TT.

23-åringen misstänks också ha våldtagit ytterligare en flicka samtidigt som 15-åringen. Hon har hittills inte velat tala med polisen.

-I veckan ska vi kontakta henne igen, och hoppas att hon vill prata med oss nu när 23-åringen häktats, säger Fernlund.

Gävlepolisen hoppas även kunna hitta en misstänkt för ett våldtäktsförsök på en kvinna i 40-årsåldern. Även i det fallet har SKL hittat DNA på kvinnans kläder.

Lena Gunnars/TT Karin Thurfjell/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista