EU vill ha bort kojorna på lekplatserna

Enligt EU:s säkerhetsdirektiv så kommer det att bli förbjudet att bygga kojor på lekplatser. Ja, det har i alla fall flera säkerhetsföretag, som har anlitats av landets kommuner kommit fram till. De enda kojor som kommer att godkännas är fabrikstillverkade. På förskolan Spunken i Hille blev man upprörd när man hörde talas om den här skärpningen.

På en förskola i Bromma har man redan följit EU:s säkerhetsdirektiv så pass att alla kojor där skyfflades bort. I Gävle kommun tog man ett principbeslut för tio år sedan att att det var okej med kojor men att säkerheten måste fastställas. Frågan är vad gränsen går.
På förskolan Spunken i Hille utanför Gävle har man länge uppmuntrat barnen att bygga kojor - och det vill man fortsätta med:
 - Att bygga en koja uppmuntrar barns kreativitet, säger förskoleläraren Tommy Lundberg som menar att förskolan har föräldrarnas samtycke till att uppmuntra barn att bygga kojor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista