Förskolan får betala för grundskolans underskott

Barn- och ungdomsnämnden i Gävle kommun räknar med ett underskott på 25 miljoner kronor vid årets slut. Den största minusposten står grundskolan för, men nu ska även förskolan vara med och spara trots att de inte har någon dålig ekonomi.

Det här har retat upp många förskolelärare, som menar att det nu blir svårt att få köpa in det som var planerat till förskolan. 

- Om förskolan skulle få ett underskott, skulle aldrig grundskolan vara med och spara solidariskt, säger förskolelärare Pia Larsson på Varvaterassens förskola i Hille.

Det var strax före midsommaren som förskolorna i Gävle fick besked om att det hade införts ett köpstopp för alla förskolor.

Många blev överraskade, framförallt de som hade fått sina avdelningar rustade och hade budgeterat för en hel del inköp i de nyrustade lokalerna.

Det finns idag förskolor som inte ens får köpa in gardiner till fönstren.

Ordförande för barn och ungdomsnämnden Jens Leidermark tycker dock att det inte alls är något märkvärdigt att förskolorna får vara med och betala grundskolans underskott:

- Det handlar om kommunens pengar och finns det inga så måste alla vara med och spara, säger han till SR Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista