Minnet lever efter Gysingevargen

I går visade Sveriges Television en dramadokumentär om de ”människoätande” vargarna från Gysinge, där tio barn dödas av två halvtama vargar under första hälften av 1800-talet. Exakt vad som hände är svårt att veta men i byarna kring Gysinge lever minnet efter den så kallade Gysingevargen.

Det var vid den numera nästan igenväxta Källbäcken, vid byn Kräbäck väster om Österfärnebo, som den sexåriga pojken blev offer för den så kallade Gysingevargen.

Det var kallt och snöigt och enligt kyrkoboken så lekte pojken på isen när han blev attackerad av vargen.

Enligt sägnen och uppgifter som Bertil Andersson har tagit del av är historien den att jägmästaren på Gysinge bruk tog om hand vargungar som hade blivit lämnade efter att man skjutit vargmamman. Frun till brukspatronen blev förstjust i ungarna och hade dom som hundvalpar på bruket. Men till slut blev vargarna för stora och då släpptes på det ena eller andra sättet ut i naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".