Elever ofta bakom skolbränder

Antalet skolbränder har ökat stort de senaste två åren. Det enligt en ny rapport från Räddningsverket. I våras drabbades Fritidsgården Brynjan i Stenebergsskolan i Gävle av ett brandattentat.

Det luktar fortfarande lite av brandrök inne i fritidsgården Brynjan på Stenebergsskolan i Gävle, trots att fritidsgården sanerats.

Var fjärde gång det brinner i en allmän byggnad i Sverige är det en skola som brinner, och hälften är anlagda bränder. Det skriver Räddningsverket i en ny rapport. Förra året brann det i 74 allmänna byggnader i Gävleborgs län. Det säger Mats Granat, som är chef på Gästrike Räddningstjänst.

Förra året ryckte Gästrike räddningstjänst ut till 14 bränder i skolor i Gästrikland och trenden håller i sig. Hittills i år har det varit 6 skolbränder. Och ungefär hälften av de var anlagda, ofta är det elever som anlagt branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".