1 av 3
Rolf Wickenberg på Anticimex laddar med råttgift. Foto: Anders Ekholm
2 av 3
Foto: Scanpix
3 av 3
Foto: Anders Ekholm

Slarv med kompostkärl lockar fram råttor

Enligt Anticimex har förekomsten av råttor ökat sedan hushållen började slänga matrester i särskilda kompostkärl.
 – Sköts inte kompostkärlen korrekt, så kommer råttorna fram, menar Anticimex i Gästrikland.

Just nu är förutsättningarna dåliga om man vill undvika råttor. Slarv med kompostkärl kombinerat med regn gör att råttorna kommer fram och anpassar sig efter vädret.

Med andra ord, de söker sig in i hus. En råtta behöver bara 4 millimeters öppning för att komma in.

I Sundsvall, som har haft riktligt med regn, har råttorna ökat i antal och det har gått åt ett och ett halvt ton råttgift till sanering i sommar. Under en normal sommar går det åt 500 kilo.

På Anticimex i Gästrikland har det gått åt några hundra kilo råttgift denna sommar, men man är förberedd för att det kan bli en regnig sensommar.

- Blir spillbrunnarna överfulla så kommer råttorna fram, säger Rolf Wickenberg distriktschef på Anticimex i Gästrikland, som nu uppmanar folk att ringa till ett saneringsföretag om man ser råttor vid kompostkärlen.

– En råtta innebär minst 10 andra råttor i närheten, säger han och berättar att ett råttpar genererar till 1.000 råttor på ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".