Rymden i fokus på konscentrum

Det svenska rymdprojektet står i fokus för en ny utställning som startar på Konstcentrum i Gävle i dag. Det är den amerikanska konstnären Lisi Raskin ställer ut, under titeln ”Projekt Esrange”.

Esrange heter den svenska rymdstationen som ligger uppe i tystnaden utanför Kiruna. Den amerikanska konstnären Lisi Raskin har varit där och tittat och filmat och samlat material för den här utställningen, som börjar visas på Konstcentrum på lördag.

En film visas på en spånvägg, det är den vi hör ljudet från, stillbilder visas på en gammal Tv-apparat i ett hörn, och runt om i lokalerna står skulpturer gjorda av byggmaterial - gammal bråte. Man får inte så mycket intryck av rymden egenligen, utan mer om ett framtidsoptimistiskt ingenjörsprojekt från 70-talet som kommit av sig lite, och nu ligger utslängt i lapplands ödemarker, nästan helt övergivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".