1 av 2
15-årige Emil Cavallin vill inte jobba inom barnomsorg trots frivillig praktik inom förskolan. Foto: Anders Ekholm.
2 av 2
Bo Edvardsson på barn och ungdom har hållt i sommarkurserna för 15-åriga pojkar i Gävle. Foto: Anders Ekholm

Få pojkar vill jobba i barnomsorgen i Gävle

Under 10 års tid har nu ca 300 pojkar i årskurs åtta i Gävle fått praktisera inom förskolan. Trots denna kommunala satsning så har nästan ingen av dem valt förskoleyrket.

Gävle kommun har länge brottats med att det finns för få män anställda inom barnomsorgen. För att råda bot på detta så har man i tio års tid anordnat två veckors sommarpraktik inom förskolan. Men med tanke på att det fortfarande bara är fem procent män som arbetar inom barnomsorgen i Gävle så kan det ine ha varit många av pojkarna som sedan har valt förskoleläraryrket

Enligt peronsalkonsult Bo Edvardsson på barn och ungdom i Gävle kommun så kan de olika pedofil fall som har skett tidigare påverkat pojkarnas yrkesval.
 - Det kan upplevas obehagligt att bli kollad innan man anställs. Man vill helt enkelt inte bli misstänkt för något som man inte är, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".