14 års fängelse för övergrepp

En 46-årig man från Borås dömdes på tisdagen till 14 års fängelse för att under 15 års tid ha förgripit sig på fyra barn och ungdomar. De flesta övergreppen har begåtts mot en flicka och startade i början av 90-talet när hon var bosatt i Hudiksvall och Sandviken.

Vid rättegången erkände mannen att han haft samlag med en av målsägandena, en flicka. Därutöver har han förnekat allt det han anklagats för.

Övergreppen startade i början av 90-talet när flickan var bosatt i Hudiksvall och Sandviken. Hon flyttade sedan till Malmö och det var där när hon gick i sjätte klass som de hade samlag första gången. Efter det trappades övergreppen upp och hon blev ofta slagen och våldtagen på olika sätt av mannen. Mannen fälldes även för att ha tvingat henne att ha sex med en hund.

Brottens art och det samlade straffvärdet utesluter annan påföljd än fängelse menar tingsrätten. Mannen fälls för frekventa, allvarliga och långvariga övergrepp. Det är uppenbart att hans handlande har varit ägnat att allvarligt skada samtliga målsägares självkänsla. Mot framför allt två av dem har handlandet innefattat osedvanligt kränkande moment, förklarar tingsrätten.

Rättens ordförande, rådman Karin Torle, är av skiljaktig mening. Hon anser att de högt ställda kraven på bevisning i brottmål inte är uppfyllda. Mannens försvarsadvokat tänker överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".