Sedan den första juni i år då skrotbilspremien togs bort och producentansvar infördes har nästan allt inlämnande av skrotbilar upphört. Foto: Hasse Persson, SR Gävleborg

Katastrof för bilskrotar

Sedan skrotbilspremien togs bort första juni i år lämnas betydligt färre bilar in på länets bilskrotar. Enligt en rundringnig som Sveriges Radio Gävleborg har gjort till länets bilskrotar är den bilden entydig.

”Sorgligt. Allt som fungerat så bra sen 70-talet när premien infördes”. Det säger man på Woxby JunkYard i Järvsö och alla skrotar SR Gävleborg pratar med vittnar om att det bara är enstaka fordon som lämnas in.

Förklaringen beror på att man inte får några pengar längre då man lämnar in en skrotbil, tror Lennart Hägg.

Regeringens premie på 4000 kr per skrotbil så länge pengarna räckte lockade många i början av juni. Pengarna tog slut på en dag och sedan dess är premien 0 kr. Nu är det meningen att billtillverkarna ska ta ansvaret men några sådana överenskommelser finns inte ännu och för den bilskrot som inte tar emot försäkringsbilar blir det tufft framöver.

I förlängningen kommer dessutom bildelsåtervinningen att försvinna med allt mer komplicerade datoriserade bilar. Gör-det-självaren är utdöende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista