Ett år efter valet - i Sandviken

Det har nu gått ett år efter valet. Men vad har alla de nya partierna som kom in i länets olika kommunfullmäktige åstadkommit? Den frågan ska vi försöka besvara i en serie  inslag här i Radio Gävleborg. Vi börjar i Sandviken där partiet Ny Ordning tog tre mandat, men de har hittills inte lämnat in en enda motion, interpellation eller fråga till fullmäktige.

Det är inte genom att skriva motioner, interpellationer och frågor till fullmäktige som man påverkar en kommun. Det hävdar Aage Hansen som företräder partiet Ny Ordning i Söderhamn.

Partiet har följaktligen inte åstadkommit en enda motion, interpellation eller fråga till fullmäktige. Och Ny Ordning är inte ensamma, det visar en undersökning som SR Gävleborg har gjort ett år efter valet.

Istället är det inom de informella möterna som de verkliga besluten tas, enligt Aage Hansen. Och han får medhåll av Peter Kärnström, socialdemokratiskt kommunalråd i Sandviken.

- Det är fel att säga att man bara påverkar genom motioner och interpellationer. Det är klart att man kan vecka debatt men att man bara finns på planen gör att man påverkar men det är svårare att mäta, säger Peter Kärnström till SR Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista